Author Topic: cracking noise, when switching Lowcut Filter

June 13, 2022, 02:18:08 pm
Read 132 times

b.riesel

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Hi Jean-Pierre
I just finished my 2nd SoundSkulptor Projekt, the EQ573-II. It was a pleasure to build it an everything is running so far quite well, except some cracking noise, whenever i switch the lowcut. It sounds like the crackling in the demo-video on your web site (Build and review of the EQ573), when the on-off switch is used.
Is this behaviour normal, or is this a sign, that i did something not precise enough or wrong?
best regards
Stefan
« Last Edit: June 13, 2022, 02:19:49 pm by b.riesel »

June 13, 2022, 06:54:57 pm
Reply #1

JPK

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Karma: +14/-0
    • View Profile
This sounds like a reversed cap, electrolytic or tantalum.
JPK

June 26, 2022, 12:03:46 am
Reply #2

b.riesel

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Hi Jean-Pierre
I checked the the caps...everything seems to be fine...is there something else, I could check?
best regards
stefan

June 27, 2022, 03:46:12 pm
Reply #3

JPK

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Karma: +14/-0
    • View Profile
Is the noise present when there is no signal in?
When there is a signal, switching the low cut frequency goes through a short mute between frequencies. This is normal.
JPK

June 28, 2022, 08:51:00 am
Reply #4

b.riesel

  • Newbie
  • *
  • Posts: 13
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
Hi Jean-Pierre
thank you for your quick reply. No, if ther´s no signal, there´s no crackling. It´s only while stepping through the lowcut, when there´s a signal running through.
Not a big thing...i just wonderd, if did a mistake ;-)
best regards
Stefan